Omatekoinen grillikastike

Kulunutta vuosikymmentä leimannut ilmiö on omalla tavallaan ollut itse tekeminen. Ihmiset haluavat kokeilla uusia juttuja ja tehdä itse mahdollisimman pitkälle. Nämä jutut ovat yleensä melko arkisia ja konkreettisia. Perinteisesti ne ovat olleet käsitöitä: hyödyllisiä ja itsetehtyjä asioita on ollut ihana antaa ja saada, koska ne ovat persoonallisia.

Myös keittiössä on kokenut tämän trendin: ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia siitä, mitä suuhunsa laittavat ja haluavat olla ruuan valmistuksessa entistä enemmän mukana, sillä se nähdään tapana viettää aikaa perheen kanssa ja saada aikaiseksi vaikkapa terveellisempi ateria kuin aikaisemmin.

Kesä tuo mukanaan grillikauden kaupan hyllyt täyttyvät grilliherkkujen lisäksi myös erilaisista kastikkeista, sillä yhä useampi ostaa vaikkapa lihat maustamattomana. Tässä artikkelissa kuitenkin neuvomme muutaman helpon grillikastikkeen ohjeen, joita voi kokeilla kotona. Grillikastikkeitakin voi nimittäin tehdä itse ja se on helpompaa kuin osaat kuvitella.

Helppo savuinen bbq-soosi

  • 1 tl nestemäistä savua
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 1/2 dl balsamiviinietikkaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl ketsuppia tai tomaattipyrettä

Sekoita aineet keskenään huolellisesti esimerkiksi tehosekoittimessa. Voit valella kastiketta haluamallesi ruualle, kuten lihalle, kalalle tai kasviksille joko ennen grillausta tai sen aikana. Kastike sopii myös perunoiden päälle tai leivälle.

Sitruunainen grilliöljy

  • 1,5 dl rapsiöljyä
  • maustemitta sitruunapippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu ja kuori
  • 1 tl murskattua rosmariinia
  • ripaus mustapippuria

Pese sitruuna juoksevan veden alla vähintään puoli minuuttia. Leikkaa se sitten puoliksi ja laita toinen puolikas syrjään myöhempää käyttöä varten. Purista mehu ja raasta sitten kuori. Sekoita kaikki aineet mieluiten tehosekoittimella. Grilliöljy sopii parhaiten marinoimiseen ja parhaan lopputuloksen saat, kun annat lihan olla öljyssä yön yli välillä astiaa ravistaen.

Kotitekoinen majoneesi

  • 1 kananmuna
  • 3 dl rapsiölyjä
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa

Varmista ennen valmistamista, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä! Lisää aineet korkeaan kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella. Tällä reseptillä saat perinteistä valkoista majoneesia, jota voi helposti muokata mieleisekseen.

Majoneesista saa punaista lisäämällä siihen ruokalusikallisen jauhettua paprikaa. Kurkkumajoneesin valmistamiseksi lisää majoneesin valmistamisen jälkeen sekaan hienoksi pilkottua maustekurkkua. Tällöin ei tarvitse lisätä valkoviinietikkaa.