Myös kaupan grillikastikkeilla onnistuu!

Kesä on tuonut kauppojen lihatiskeille jälleen runsaan tarjonnan erilaisia grilliherkkuja: lihaa, kalaa ja vihanneksia. Tiski notkuu laidasta laitaan ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin grillattavaa. Toinen osasto kaupassa, jonne grillikausi tuo paljon uutta ja jännittävää, on kastikehylly.

Yhä useampi suomalainen grillaaja ostaa grillattavansa maustamattomana nimenomaan siitä syystä, että haluaa maustaa ne alusta loppuun saakka itse. Hyvän lihan hankkiminen ja valmistelu on melko vaivalloinen prosessi, joten siksi tämä osuus jätetään kaupoille ja tuottajille. Grillaaja sen sijaan haluaa itse luoda makuelämyksen lihalleen ja siksi kaupassa suunnataankin kastikehyllylle etsimään jotain omaan makuun ja sen hetkiseen lihaan sopivaa.

Valinnan vaikeus

Kastikehylly on varsinkin grillikauden aikana ääriään myöten täynnä yhtä jos toistakin kastiketta. Eri valmistajilta löytyvät usein samat peruskastikkeet, kuten bbq, teriyaki ja chili. Joillain valmistajilla on myös jotain aivan omia uniikkeja makujaan, joita muut eivät rohkene tarjota. Yleensä ne ovat melko räikeitä makuyhdistelmiä, joissa pari kolme perusmakua on tuotu samaan pulloon. Sama kastike eri valmistajilta maistuu myös todennäköisesti erilaiselta, koska reseptit ovat erilaiset. Ei siis kannata antaa yhden valmistajan leimata jotain tiettyä kastiketta pahaksi.

Aluksi tarjonta saattaa hieman pelottaa, ja hyllyllä iskee valinnan vaikeus. Tässä kohtaa pitää tehdä hieman itsetutkiskelua: millainen grillaaja olet ja millaisista mauista pidät? Haluatko kokeilla jotain uutta vai pysytteletkö hyväksi havaituissa klassikoissa?

Pari vinkkiä kastikkeen valitsemiseen

Oman maun lisäksi on tärkeää miettiä sitä, mihin kastiketta on laittamassa. Voi olla, että kastikkeen ja grillattavan ruuan yhdistelmä kuulostaa hyvältä päässäsi, mutta todellisuus onkin pettymys. Onneksi suurin osa valmistajista on merkinnyt pulloihin, mihin kastike on tarkoitettu. Nämä ovat tosin vain ohjeita, joita voi oman makunsa mukaan soveltaa. Tarvittaessa voit myös konsultoida lihatiskin lihamestaria.

Jos kastiketta jää yli, kannattaa miettiä, voiko sitä käyttää jossain muualla kuin grillissä. Moni kastike sopii mainiosti dippisoosiksi vaikkapa ranskalaisille tai leivän päälle. Niillä voi myös antaa potkua arkiruokiin kuten lasagneen. Muista huuhdella pullosta viimeisetkin kastikkeen pisarat pienellä määrällä vettä, jotta hyvää tavaraa ei mene hukkaan.