Maustamattomasta maustetuksi

Oletkin ehkä jo huomannut, että yhä useampi grillaaja haluaa ostaa lihansa maustamattomana. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että ihmiset haluavat maustaa sen itse haluamallaan tavalla. Lihatiskien valmiiksi maustetut pihvit on jo koettu eivätkä ne juurikaan säväytä, sillä marinadi on tehty mahdollisimman monen ihmisen, eikä juuri sinun, miellyttämiseksi.

Kun olet päättänyt maustaa lihasi itse ja löytänyt siihen sopivat mausteet, on aika käsitellä hieman itse tekniikkaa. Miten kannattaa maustaa ja millaisiin virheisiin moni maustaja sortuu?

Valitse sopivat mausteet

Mieti jo ostaessasi, miten esimerkiksi kana sopii yhteen bbq-kastikkeen kanssa. Luuletko, että tällainen yhdistelmä olisi sinun ja muiden syöjien mieleen? Entä kuinka voimakkaasti haluat bbq-kastikkeen maistuvan kanassa? Hieman rohkeampia yhdistelmiä, kuten bbq-kastike ja kala, kannattaa ensin testata ihan yksikseen, ettei pettymys jää maistumaan koko perheen suuhun. Muista myös, että laadukas liha, kuten entrecôte, ei tarvitse muuta kuin pienen ripauksen suolaa ja pippuria – yksinkertaisuudessaan herkullista!

Mieti myös, haluatko marinoida lihan läpikotaisin vaiko ihan vain pinnalta. Pelkän pinnan maustaminen jättää tilaa lihan luontaiselle maulle, joka puolestaan saattaa olla mainio yhdistelmä esimerkiksi kevyen chilirouheen kanssa. Jos haluat lihan kylpevän marinadissa, ota huomioon marinointiaika: yön yli jääkaapissa antaa paljon intensiivisen maun kuin puoli tuntia ennen grillaamista.

Ennen grillaamista vai grillauksen jälkeen

Tämä ikuisuuskysymys jaksaa puhuttaa aina säännöllisin väliajoin. Vastaus riippuu kokista ja oikeastaan siitä, mitä maustamisella haluaa saavuttaa: grillauksen jälkeen mausteet jäävät pintaan kun taas ennen grillaamista niillä on enemmän aikaa vapauttaa arominsa myös syvemmälle lihaan.

Jos siis halua pintamausteen, mausta vasta grillaamisen jälkeen. Tällöin kannattaa myös käyttää tuoreita yrttejä, jolloin ruoka näyttää siltä kuin viiden tähden ravintolassa konsanaan.

Noudata ohjeita

Monissa liha- ja maustepakkauksissa on nykyään tarkat ohjeet siihen, miten ne kannattaa valmistaa. Myös lihajalostamoiden sivuilta ja lihatiskiltä saa arvokkaita neuvoja ihan ilmaiseksi; niitä vain pitää noudattaa. Kuumempi grilli ei lyhennä paistoaikaa ja jotkin mausteet imeytyvät paremmin hitaasti kypsentäessä. Ruuanlaitto ei ole rakettitiedettä, kun tietää, mitä on tekemässä ja tätä varten siihen on olemassa ohjeita.