Maustajien kaksi leiriä

Vaikka suomalaisia moititaan usein surkeiksi maustajiksi, on täällä kuitenkin varsin selkeät mielipiteet eri mausteista ja niiden käytöstä. Suomalaiset jakautuvat mausteiden suhteen melko lailla kahteen leiriin: niihin, jotka maustavat oikein olan takaa ja niihin, joille riittää vähempikin. Kummallakin osapuolella on omat argumenttinsa niin puolesta kuin vastaan, ja tässä artikkelissa tutustumme lähemmin siihen, miksi joku ei halua maustaa ruokaansa samalla tavalla kuin joku toinen.

On toki hyvä pitää mielessä, että makutottumukset muuttuvat muun muassa iän, kokeilujen ja muiden olosuhteiden myötä. Aika harvalla meistä on sama maku kuin mitä oli esikoulussa. Nykyaikana suomalaiset ovat myös entistä tietoisempia siitä, miten muualla maustetaan ja ulkomaalaisten keittiöiden makuja on totuttu muokkaamaan niin sanotusti suomalaiseen makuun.

Vähemmän maustavat

Suomalaisen ruokakulttuurin perusmausteet omat suola ja pippuri. Niillä pääsee monen mielestä jo tarpeeksi pitkälle. Neutraalit maut voivat olla samalla tavalla jonkun mieleen siinä missä runsaasti maustetutkin. Ja makuasioistahan ei voi kiistellä. Mausteet käyvät myös kalliiksi, kuten historian tunneilla opetettiin, joten on täysin perusteltua jättää mausteet ostamatta, kun tarkoitus on säästää rahaa.

Moni välttää ison maustekaapin kokoamista muun muassa siksi, että mausteet saattavat mennä sekaisin ja sitten saadaankin erikoinen soppa aikaiseksi, kun kalamaustetta meneekin riisipuuroon. Saman näköiset mausteet menevät helposti sekaisin ja padan poristessa eri mausteiden hajut jäävät huomaamatta.

Mikäli ruokaan myös suhtaudutaan lähinnä polttoaineena ja nälän tunteen karkottajana, ei mausteille ole juurikaan käyttöä keittiössä.

Enemmän maustavat

Enemmän maustavia suomalaisia kiehtoo yleensä jokin perinteisestä kotiruuasta poikkeava makuelämys. Tavallinen kermainen ja pippurinen eivät enää säväytä samalla tavalla kuin vaikkapa lapsuudessa, joten mausteista etsitään jotain uutta.

Mikäli haluaisit maustaa ruokaasi enemmän, kannattaa edetä pienin askelin ja tarkkailla sitä, mikä maistuu sinulle ja niille, joille kokkaat. Mausteiden kanssa mennään nimittäin usein laatu, ei määrä, edellä ja onnistunut suoritus saadaan vasta muutaman epäonnistumisen jälkeen.

Viime aikoina maustajat ovat myös heränneet siihen, että maustaa voi myös kasviksia eikä vain lihaa. Näin grilleihin ja uuneihin on saatu aivan uudenlaisia ruokia ja lautaselle täysin uutta ilmettä.