Grillaaminen on muutakin kuin ruuanlaittoa

Moni kuvittelee, että grilli on vain väline, jolla laitetaan ruokaa kesäisin, mutta tällöin ei tule ajatelleeksi sitä, mitä muuta grillin ympärillä tapahtuu. Kuvittelepa, mitä kaikkea sinulle tulee mieleen sanasta ”grilli”. Kesä, ystävät ja sukulaiset, loma sekä kiireetön ilta. Ajatukset siis pyörivät muuallakin kuin vain hyvän ruuan ympärillä.

Tässä artikkelissa käsittelemme grillaamista kulttuuri-ilmiönä, eli laajempana tekemisenä kuin vain ruuanlaittona. Monilla on nimittäin omia grillaamiseen kuuluvia rituaalejaan, millä grillaamiseen tuodaan jonkinlaista lisäarvoa.

Miten kuvaamme grillaamista?

Grillaaminen on monella tapaa suosittu motiivi, eli aihepiiri, erilaissa kulttuurintuotoksissamme. Vaikkei monelle tulisikaan mieleen grillaamisesta kertovaa runoa, on grillaaminen käytetty aihe niin sarjakuvissa, jossa sitä kuvataan hyvinkin faktapohjaisesti, kuin kuvateemana nettikasinoilla, kuten vaikkapa Slots io mobile:ssa. Grilliteemalla on varsin selkeä viesti: grillatessa ollaan mukavan asian äärellä. Grillaamista kuvataan siksi, että se on jotain sellaista, mihin oikeastaan kuka tahansa voi samaistua ilman mitään ennakkotietämystä.

Lähes kaikilla on myös se mielikuva grillaamisesta, että se on jotain positiivista tai jotain, joka saa negatiivisuuden väistymään; esimerkiksi mainoksessa sade loppuu yllättäen kun grilli alkaa kuumentua. Grillaamista kuvataan nautinnollisena tapana valmistaa ruokaa: tällöin ei ole kiire mihinkään ja läsnä on usein ystäviä ja sukulaisia, joiden kanssa on mukava seurustella.

Onko mielikuvissa jotain perää?

Lyhyesti sanottuna, kyllä. Kuten jo aiemmin mainitussa esimerkissä sarjakuvista grillaaminen kuvataan totuuden kautta: yksi grillaa ja muut kattavat pöytää. Lapset leikkivät taustalla ja koira odottaa grillistä putoavia herkkuja kärsivällisesti. Kenellä ei olisi vastaavia kokemuksia oikeasta elämästä?

Suomalaiset grillaavat eniten kesällä, jolloin ruuanlaiton yhteydessä pääsee nauttimaan kauniista säästä ja ympäröivästä luonnosta. Tämä puolestaan tekee ruuanlaitosta ja syömisestä paljon nautinnollisemman kokemuksen. Grillaaminen on myös melko yksinkertainen tapa valmistaa ruokaa, jolloinka grillaaja oppii arvostamaan arkisia ja yksinkertaisia asioita. Näin ollen grillatessaan ihminen ei stressaa samalla tavalla kuin muuten ruokaa laittaessaan.

Grillaus ei siis vain tunnu olevan jokin sellainen asia, mistä ajattelemme tietyllä tavalla ja jota kuvaamme nimenomaan positiivisessa valossa. Grillaaminen on positiivinen asia ja juuri siksi siihen liittyy omanlaistaan magiaa verrattuna johonkin muuhun tapaan laittaa ruokaa.