Grillaaminen ja mausteet

Jo koko kansan sutkautukseksi muodostuneen sanonnan mukaan Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Näin ollen kesän tarjoamasta grillikaudesta pitääkin ottaa kaikki nautinto irti ja yhä useampi suomalainen onkin kesällä vapaaehtoisesti ulkoruokinnassa. Toiset syövät kaikki ateriansa grillattuna, kun taas osalle riittää yksi grilliateria päivässä.

Grillaamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, vaan jokainen grillaa tyylillään. Oma grillibravuuri voi olla toiselle melko tylsä ilmestys tai sitten täyttä eksotiikkaa. Viime aikoina suomalaiset ovat myös alkaneet grillata paljon muutakin kuin vain lihaa – vihannekset, kala ja juusto ovat löytäneet tiensä suomalaisten grilleihin. Yhä useampi odottaakin grilliruualta enemmän kuin vain jauhomakkaraa ja lihatiskin marinoimaa pihviä. Etenkin mausteet ovat nousseet tärkeään asemaan grillaamisessa. Esimerkiksi netin foorumeilla käydään keskustelua muun muassa siitä, mitkä mausteet sopivat yhteen ja millaiset taas eivät. Kuitenkin ikuisuuskysymys ponnahtaa aina silloin tällöin esille: missä vaiheessa grillattu ruoka tulisi maustaa?

Ennen grillaamista vai grillaamisen aikana?

Itse grillaaminen on melko lailla helppoa hommaa: sen kuin vain laittaa ruuan ritilälle ja antaa lämmön hoitaa loput. Välillä täytyy muistaa käännellä, mutta muuten voikin uppoutua vaikkapa Slotsio online:n laajaan tarjontaan grilliherkkujen tuoksuessa. Jos siis itse grillin ääressä seisominen ei ole sinun juttusi, kannattaa suosia marinointia, jolloin liha saa imeä itseensä makua ennen grilliin menoa. Juuri ennen ritilälle menoa lihaan voi toki jauhaa hieman pippuria tai suolaa myllystä.

Grillauksen aikana maustavat kokit suosivat usein kuivia mausteita, kuten vaikkapa juuri pippurimyllyä. Paistia tehtäessä hitaalla lämmöllä lihan päälle voidaan grillauksen aikana sivellä sen omia rasvoja ja muita mausteita, jolloin lopputuloksessa maistuu uuttera grillaaminen. Monesti grillaamisen aikana maustetaan siksi, että grillatessa lihasta poistuu ylimääräinen rasva ja vesi, mikä laimentaa mausteita ja on puolestaan melko lailla mausteiden tuhlaamista.

Oli maustamisvaiheesi sitten mikä hyvänsä, kannattaa suosia juuri sitä tapaa, jolla ruuasta saa juuri sellaista kuin haluaa. Kaavoihin ei kuitenkaan kannata kangistua, vaan kokeilla rohkeasti esimerkiksi marinointia vaikka erilaisilla BBQ-kastikkeilla, jotta grillin edessä ei tarvitse seistä koko aikaa, vaan aikaa jää myös seurustelulle.