Etusivu

Me kaikki maustamme ruokaamme tavalla tai toisella. Toinen pitää voimakkaista ja räiskyvistä mausteista, kun taas toinen pitää suolaa ja pippuria aivan riittävänä sekä tuttuna ja turvallisena. Oli miten oli, ruuan maustaminen on tilanne, jota mietimme lähes päivittäin. Varsinkin kesän grillikauden alkaessa mausteista ja erilaisista grillikastikkeista puhutaan enemmän ja niitä myös näkee kaupoissa enemmän.

Tässä blogissa ja sen teksteissä sukelletaan maustamisen värikkääseen maailmaan ja tarkastellaan niin grillikastikkeita kuin mausteitakin sekä niiden käyttöä. Asiaa on luvassa niin sellaisille maustajille, joille kaupan maustehylly on kuin karkkikauppa kuin niillekin, jotka haluavat hyvää makua suoraan kastikepullosta mahdollisimman vähällä vaivalla.

Miksi juuri kesällä?

Kesän tullessa kauppojen hyllyille tulee paljon uusia grilliherkkuja ja niiden kylkeen mausteita ja kastikkeita. Syy on melko lailla juuri vuodenajassa itsessään: suurin osa suomalaisista on kesällä niin sanotusti ulkoruokinnassa, eli grilli on kuumana lähes päivittäin. Kesäloman viettäjillä on aikaa uppoutua hyvien makujen maailmaan ja kokeilla jotain uutta.

Kaupat ja valmistajat vain vastaavat yksinkertaisesti syntyneeseen kysyntään. Kesällä ihmiset myös osaavat odottaa sesongin uutuuksia ja grillitrendejä, joten valmistajilla on kova kiire kesän jälkeen alkaa suunnittelemaan seuraavan kesä kastikkeita.

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, joten siitä halutaan ottaa kaikki mukava irti ja nauttia täysin rinnoin. Siksipä grilli tirisee ja siinä kypsennetään yhtä jos toistakin herkkua: lihaa, kalaa, kanaa, vihanneksia ja jopa juustoa. Suomalaiset ovat alkaneet arvostaa kesän grilliruokaa aivan uudella tavalla.

Grillikastikkeen merkitys

Tulet tekstejämme lukiessa huomaamaan, että suomalaiset ovat entistä innostuneempia tekemään asioita itse. Moni ostaa vaikkapa grillipihvinsä maustamattomina, jotta niihin saa luotua itse valitsemansa kastikkeen avulla juuri sellaisen makuelämyksen, kuin itse haluaa. Tästä syystä markkinoille on tullut paljon uusia valmistajia ja siellä jo olevat ovat joutuneet kehittämään uutuuksia ja parantamaan laatuaan. Kastikkeita on moneen lähtöön ja ne sopivat niin dippisoosiksi kuin marinadiksikin.

Grillikastikkeita on myös helppo tehdä itse, ja monen mielestä niin kannattaakin tehdä, jotta olisi paremmin perillä siitä, mitä suuhunsa pistää. Itse tekemällään kastikkeella saa myös luotua aivan omalaatuisen makuelämyksen!